The Grift (Az átverés) Joshua Idehemtől

Ki lát téged? A kígyó így suttog: „Én látlak téged. És ha lájkolsz és követsz, minden irhát megcserzek a szólásszabadságommal.” Joshua Idehem költő, zenész, kritikus és a PIP (Vers az Emberek Közt) nevű költészeti csoport alapítója. Az Egyesült Királyság egyik legismertebb slam poetry-művésze "The Grift" című költeményét adja elő a RETHINK projekt számára. A költemény a fasizmus fokozatos európai terjedéséről szól egy kígyó hatalmi vágyat és gyűlöletet gerjesztő szavain keresztül, akinek a mérge a legsérülékenyebbeket bódítja el.

Fordítsd át a rosszat valami jóba!

Fabian Wichmann így foglalja össze az EXIT Germanynél végzett munkája lényegét, ahol olyan kampányokon dolgozik, amelyek neonácikat hoznak abszurd és ellentmondásos helyzetekbe. Fabian az internetes gyűlöletbeszéd ellen is harcol, és van pár tippje arra, hogyan szállhatunk szembe ezzel a veszéllyel annak érdekében, hogy egy demokratikusabb társadalmat építsünk.

Fabian Wichmann a berlini “ZDK Gesellschaft Demokratische Kultur gGmbH”-nak dolgozik, és az EXIT Germany tagjaként olyanoknak segít, akik szeretnék otthagyni a szélsőjobboldali szcénát, illetve közösségimédia-kampányokat szervez.

 

Falk Isernhagen – Egy egykori extrémista vallomása

A 27 éves Falk Isernhagen tizennégy éves korában csatlakozott egy neonáci csoporthoz. Most, hogy már hátrahagyta a szélsőjobboldali szcénát, elmeséli, hogy idősebb iskolatársai hogyan manipulálták, hogy belépjen az extrémista csoportba. Falk küldetése, hogy segítsen azoknak, akik még tagjai ilyen csoportoknak, mert pontosan tudja, milyen könnyű bekerülni és milyen nehéz kikeveredni belőlük.

A kampányunkról

A kampányunk fő célja, hogy bemutassa a szélsőjobboldalhoz kötődő erőszakos, extrémista csoportok tevékenységének valós következményeit, és az ellenálló-képesség és a továbblépés lehetőségének narratíváit közvetítse: bemutatjuk, hogy egy egykori extrémista is új életet kezdhet.

Kampányunk céljai közé tartozik annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a szélsőjobboldalhoz kapcsolódó erőszak vonzó is lehet. Bemutatjuk az erőszak valódi arcát és azt, hogy mennyire traumatizáló tud lenni. Foglalkozunk a szélsőjobboldali ideológiákkal, az erőszak okozta traumákkal és sérülésekkel, és az extrémizmustól való elszakadással, a továbblépéssel.

A kampányunk várt eredményei:

  1. A kampány által felébresztett kétségek hatására a szélsőjobboldali ideológiák iránt érdeklődő egyének radikalizálódásának folyamata megszakad, nem lépnek az erőszak útjára.
  2. Arra sarkallunk egyéneket, hogy üzenetek és kommentek formájában, kritikus módon reagáljanak a kampányban szereplő tartalmakra.
  3. Az emberek ellenállóbbakká válnak a szélsőjobboldali csoportok manipulációs taktikáival szemben, legyen szó információs vagy érzelmi befolyásolásról, vagy toborzási kísérletekről.
 

Fogjunk össze!

A kampány célja, hogy bemutassa a szélsőjobboldali csoportok erőszakos cselekedeteinek személyes kockázatait és valós következményeit. Kampányunk nemcsak egy kampány, hanem társadalmi mozgalom, amelynek célja, hogy terjessze az alapvető jogokkal, a demokráciával és a nyitott társadalommal kapcsolatos pozitív ismereteket. Az „emelj szót az erőszakos szélsőségek ellen” mottó alatt te is aktívan részt vehetsz a kampányunkban. És hogy hogyan válhatsz aktivistává, aki segít a kampány terjesztésében? Például úgy, hogy ha van olyan történeted, amely kapcsolódik a kampány főtémáihoz, akkor azt elküldöd nekünk (szöveges formában vagy videóban).